Спортна еластична настилка „Комби“

Спортна еластична настилка „Комби“ е система от материали на базата на полиуретанови смоли служещи за изграждането на еластични многослойни спортни съоръжения. Предназначена е за професионална употреба в закрити помещения като: спортни зали, гимнастически салони, фитнеси, здравни обекти (например рехабилитационни зали) и други. Изпълнява се като спортна точково еластична настилка, но върху повърхностно еластична основа, така наречената дървена скара.

 

Предимство на тази настилка е че свързва качествата на традиционните спортни настилки, каквато е паркета, с тези на точково еластичните настилки. Това е предимно високата еластичност, много доброто абсорбиране на ударна енергия, висок коефициент на сцепление, ефектен вид благодарение на произволно компониране на цветовете на повърхностния лак, изпълнение без фуги и процепи и лесна поддръжка в чист вид. Този вид настилка е и едно от най-комфортните решения за закрити съоръжения.

 

Дебелината на спортната еластична настилка комби обикновено е 7см за дървената скара, 4мм гумена подложка плюс около 2мм разливна полиуретанова настилка. Използването на по-дебели подложки не е наложително. Конструкцията на дървената скара трябва да е съобразена с изискванията на производителя на настилката.

 

Настилката се състои от подложка от гумени гранули, която е залепена за дървени плочи със лепило NOVOFLOOR P21 и  след това шпаклована със NOVOFLOOR P32. Така приготвената повърхност се излива разливната полиуретанова настилка NOVOFLOOR P42. След втвърдяването на слоя NOVOFLOOR P42 се очертават линиите ограничаващи игрищата. Повърхността на NOVOFLOOR Р42 трябва да се боядиса водоразтворим цветен лак NOVOFLOOR Р66W, които осигурява изискваните по европейски норми нива на изтриваемост и матовост. Следващата стъпка е боядисването на линиите със NOVOFLOOR Р68.

 

 

Основните качества на спортната точково еластична настилка са описани в таблицата:

 

 Свойство  Стойност  Метод на изследване
 Амортизация  51%  PN-EN 14808
 Устойчивост при търкалящо натоварване  >1500N  PN-EN 1569
 Устойчивост при удар  >800  PN-EN 1517
 Устойчивост на вдлъбнатини  0.16mm  PN-EN 1516
 Устойчивост на изтриване  337mg  PN-EN ISO 5470-1
 Вертикална деформация  1.2mm  PN-EN 14809
 Височина на отскок на топка  93%  PN-EN 12235
 Коефициент на лъскавина  19%  PN-EN ISO 2813
 Хлъзгане, степени PVT, суха версия  85  PN-EN 13036-4

 

Спортната точково еластична настилка изпълнява изискванията на Европейска норма PN-EN14904.

 

 

Типична подредба на слоевете на спортната точково еластична настилка представена от рисунката:

 kombi

1.    Дървена скара
2.    Лепило NOVOFLOOR Р21
3.    Подложка от гумени гранули
4.    Шпакловка NOVOFLOOR Р32
5.    Разливна настилка Р42
6.    Лак NOVOFLOOR P66W и лак NOVOFLOOR Р68

  

 
 

 

 see-more

Изпратете запитване